• persoonlijk advies

  • gratis bezorgen > €75,00

  • veel demo modellen

  • reparatie en onderhoud

  • accessoires en onderdelen

TIPS&TRICKS

Steptrainingschema voor beginners.

https://www.123step.nl/Files/2/59000/59663/FileBrowser/123step/steptraining-voorbeginners.pdf


 

Techniek

De wissel
  1. De wissel begin je door het gewicht van je standbeen naar je hak te verplaatsen.
  2. Draai vervolgens je voet van het standbeen iets naar buiten.
  3. Plaats dan je andere voet ook op het plankje.
  4. Draai nu je voet van het standbeen verder door, tot deze van het plankje schuift en draai tegelijkertijd je andere voet door tot deze volledig op het plankje staat.

 

Wissel regelmatig van been. Het standbeen raakt redelijk snel verzuurd. Er wordt aangeraden om na ongeveer 10 passen te wisselen.
Aan het begin zal wisselen nog wat lastig gaan, maar na even oefenen wordt dit een automatisme.
De slag
Het is belangrijk om je slag ontspannen te houden. Probeer in de zwaai naar voren je knie iets op te trekken en je onderbeen ontspannen naar beneden te laten hangen. Zet vervolgens vlak naast je plankje af. Zorg ervoor dat bij de achterzwaai je been niet te ver naar achteren door zwaait en dat je been zo recht mogelijk blijft.
Plankhoogte
Op veel steps kun je de hoogte van de plank instellen. Een hoge plank heeft als voordeel dat je de grond niet zo snel raakt als je over hobbels of drempels rijdt. Nadeel van een hoge plank is dat je verder door je knie moet zakken om goed af te kunnen zetten. Dit kost meer energie.
Een lage plank heeft als voordeel dat je dichter bij de grond staat, waardoor het afzetten minder energie kost. Het nadeel is dat je met een lage plank makkelijk aan de grond komt bij hobbels of drempels.


Veiligheid

Steppers vallen officieel onder voetgangers. Toch is het niet verstandig om op de stoep te gaan rijden, aangezien steppers net zo hard (zo niet harder) dan fietsers rijden. Om veilig deel te nemen aan het verkeer, adviseert de NAF het volgende:
Verlichting
Hoewel steppers onder voetgangers vallen, is het niet verstandig om in het donker zonder licht te rijden. Voor je eigen veiligheid (en die van anderen) is het belangrijk goed zichtbaar te zijn zodra het begint te schemeren. Zorg voor verlichting op uw step en trek een reflecterend hesje aan wanneer je in het donker gaat steppen.
Helm
Een helm biedt belangrijke bescherming tijdens het steppen. Een val kan zo gebeuren en ook bij lagere snelheden kunt u toch naar komen te vallen. In wedstrijden is de helm al jaren verplicht. Hoewel een helm bij tourtochten niet verplicht is, raden we toch iedereen aan om een helm te dragen.
Onderstaande foto is een helm na een val met 16 km/h op een recht stuk weg.

 

Rijden in een groep
Wanneer je in een groep stept, is het belangrijk om gedragsregels af te spreken. Spreek met elkaar signalen af om obstakels en gevaar aan te duiden. De gebaren in de afbeelding hieronder zijn voorbeelden van signalen die u kunt gebruiken.

 

Kleding

Als je aan het steppen bent geslagen is het zeker verstandig om je kleding daarop aan te passen. Over het algemeen kiezen steppers voor het hardloop- en wielrensegment van sportkleding.
Schoenen
Het is verstandig om goede sportschoenen aan te schaffen tijdens het steppen. Dagelijkse schoenen slijten te snel en hebben geen of weinig demping. Een hardloopschoen is het beste type sportschoen voor steppers. Let bij het kopen van schoenen er op dat de schoen niet te nauw zit en dat de schoen voldoende demping heeft.
De lussen van je veters blijven gemakkelijk achter je snelspanner hangen. Stop daarom altijd de lussen van je veters onder de andere veters.
Sokken
Het beste advies is te kiezen voor sportsokken voor bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen. Eventueel zijn ook compressiekousen geschikt om tijdens langere steptochten te dragen. Deze zorgen voor een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.
Broek
Net als bij de meeste sporten is dagelijkse kleding niet geschikt voor dragen tijdens het sporten. Veel steppers kiezen er voor om te steppen in een (strakke) hardloopbroek of een joggingbroek. Let er wel op dat eventueel loshangende broekspijpen niet blijven hangen achter je step (bijvoorbeeld je snelspanner of rem).
Shirt
Afhankelijk van de temperatuur kun je ook qua shirt het beste kijken op de hardloop- of wielerafdeling van de sportwinkel. Hardloopshirts zijn vaak iets losser om het lichaam waar wielershirts vaak nauwsluitend zijn. Ook hebben wielershirts vaak gemakkelijke zakjes op de rug om bijvoorbeeld een telefoon, huissleutels of bandenplaksetje op te bergen.
Veel steppers dragen als onderste laag onder hun sportkleding nog een ondershirt. Deze shirts zijn gemaakt om vocht snel af te voeren en je lichaam op temperatuur te houden.
Handschoenen
Veel steppers dragen tijdens het steppen wielrenhandschoenen. Behalve dat ze zorgen voor demping en grip op het stuur beschermen ze je handpalmen tegen schaafwonden bij een valpartij.
Bril
Het is niet alleen een mode-item maar ook ontzettend praktisch. Er zijn weinig dingen zo vervelend als vliegjes of straatvuil in je ogen tijdens een steptocht.



Helm
Zelfs als je als stepper niet van plan bent om op topsnelheid rond te rijden adviseren we je met klem om altijd een helm te dragen. Ook als je buiten je eigen schuld in een valpartij terecht biedt de helm bescherming.